Kuru Göz Tedavisinde Uygulanabilecek Ofis Tedavileri

  • Anasayfa
  • Blog
  • Kuru Göz Tedavisinde Uygulanabilecek Ofis Tedavileri

Kuru Göz Tedavisinde Uygulanabilecek Ofis Tedavileri

IntensePulseLight” (IPL) ve Maske Tedavileri

Dijital ekranların hayatımızın bir parçası haline gelmesi, kirlenen hava, suni ısıtıcı ve soğutucuların yaygın kullanımı, hormonal değişiklikler, sistemik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, kontakt lens, refraktif cerrahi veya katarakt cerrahisi gibi göz operasyonları…. Bu ve saymadığımız pek çok risk faktörüne bağlı olarak kuru göz hastalığı bir göz doktorunun en fazla karşılaştığı problemler arasında yer almaktadır.

Göz yaşımız yağ-su ve müsin tabaka denen farklı katlardan oluşmakta olup, en üstteki yağ tabaka aynı salçanın kurumasını engellemek için üzerine kapladığımız zeytinyağı gibi alttaki tabakalarının üstünü kaplayarak buharlaşmayı engellemektedir. İşte gözyaşımızın sağlığı için çok önemli olan bu yağ tabakası meibomian bezi denen kirpiklerin arkasında alt ve üst göz kapağımızda yer alan bezlerde üretilmektedir. Bu bezler vücutta çeşitli durum ve hastalıklara bağlı olarak iyi çalışamadığında ve tıkandığında gözyaşı göz yüzeyinden hızla buharlaşır ve göz yüzeyini yeterince nemlendiremez. Buharlaşmaya bağlı kuru göz dediğimiz bu durum, en sık görülen göz kuruluğu sebebidir.

KURU GÖZ BELİRTİLERİ

Kuru göz hastaları gözde yanma, batma, ağrı, irritasyon hissi, kaşıntı, kızarıklık, beyaz sümüksü çapaklanma gibi şikayetlerle başvurabilirken bazen hastanın tek semptomu akşama doğru artan görme bulanıklığı ve sık göz kırpma ihtiyacı olabilir.

KURU GÖZ TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Hastalarımızın hem konforunu arttırmak hem de görmelerini iyileştirerek ileride kuru göze bağlı ortaya çıkabilecek problemlerin önüne geçebilmek adına pek çok tedavi yöntemi uygulamaktayız. Yakın zamana dek meibomian bez hastalığına bağlı göz kuruluğunda hastalarımıza göz yaşı damlalarının yanısıra göz kapaklarına sıcak kompres, masaj ve kirpik dibi temizliği önermekteydik. Ancak bu tedavinin devamlı olarak uygulanma ihtiyacı, zaman alması ve zahmetli olması sebebi ile hastalarımız bir süre sonra yapmaktan vazgeçmektelerdi.

Son 5-6 yıldırmeibomian bez hastalıklarına bağlı kuru göz tedavisinde muayenehane ortamında uygulayabildiğimiz intensepulselight (IPL) kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu tedavide hastamızdaki göz kuruluğunun derecesini belirledikten ve bez yapısını değerlendirdikten sonra ilk olarak alt kapakta farklı noktalara IPL atışları toplamda 10-15 saniye sürecek şekilde uygulanır. Daha sonra hastalarımıza yaklaşık 15 dakika süreyle özel ışık yayan maske tedavisi uygulanır. Bu tedavi ile göz kapaklarında 40-45 dereceye kadar sıcaklığı arttırmak ve, gözyaşının yağlı kısmını üreten bezlerdeki tıkalı yağ kanallarının yumuşamasını ve açılmasını sağlamak amaçlanır.

Tedavi sonucu kirpik kenarındaki mikroplarda azalma olur, yağ bezleri daha sağlıklı çalışır, bunun sonucu olarak kuru göz belirtileri azalır. Yine bu tedavinin sonucunda kapaklardaki kızarıklık ve şişlik azalır; arpacık ve şalazyon gibi problemlerin tedavisi yapılır.

Seanslar hastadaki mevcut problemin türüne göre değişken aralıklarla birkaç defa uygulanır. Uygulanacak maskenin türü de yine hastanın mevcut probleminin sebebine göre değişir.

Günümüzde kuru göz hastalığının tedavisinde de en son teknolojiyi kullanmak ve hastalarımızın şikayetlerini en doğru ve etkin şekilde kolaylıkla çözmek için tedavi sorumluluğunu hastalarımızın omuzlarından almamız gerekmektedir. Eğer sizler de kuru göz hastalığına bağlı sorunlar yaşıyorsanız, geçmeyen kirpik dibi iltihaplarınız ya da sık tekrarlayan arpacıklarınız varsa konu ile ilgili bir göz hekiminden görüş almanızda fayda olduğunu düşünmekteyim. Hepinize sağlıklı günler.

 

Whatsapp