ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI “MİYOPİ”
Özellikle tablet, telefon kullanım sürelerinin artması ve küçük yaşlara kadar inmesi ile hem çocuklarda miyopi görülme sıklığı arttı, hem de gördüğümüz numaraların miktarında artış oldu.
Peki çağımızda en sık gördüğümüz kırma kusuru olan miyopiden çocuklarımızı nasıl koruyalım/ bir defa başladığında hızlı ilerlemesini nasıl önleyelim?
Bu noktada atılması gereken ilk adım önleyici alışkanlıklar edinmek. Pek çok çalışma miyopi ilerlemesinin önlenmesi için çocukların günde en az 60 dakika dışarıda “açık hava” zamanı geçirmesini önermektedir. Tabii tablet/telefon gibi göze direk mesafesinden daha yakında tutulan dijital araçlara bakarak değil; koşarak, oynayarak ve spor yaparak.
Göze 30 cm’den daha yakında tutulan dijital aletlerin “akomodasyon” denen yakın görme mekanizmasını devamlı devrede tutarak miyopinin hızlı ilerlemesine yol açtığını artık biliyoruz. Demek ki çocuklarımızın bu cihazların karşısında geçirdiği süreyi 30 dakikalık periyodlara bölme gibi karalar vererek gözleri dinlendirmek de alabileceğimiz önlemlerden.
Bunların dışında miyopi önleyici/yavaşlatıcı önlemleri; damla kullanımı, kontakt lens kullanımı ve ortokeratoloji lenslerinin kullanımı olarak gruplamak mümkün.
Haydi gelin bunlara tek tek bakalım:
Atropin tedavisi: % 0.01 ile % 0.05 arasındaki konsantrasyonlarda atropin damlalarının günde bir kez göze damlatılmasının miyopi gelişiminin yavaşlatılmasında etkili olduğu klinik olarak tespit edilmiştir. Yakın görme bozukluğu, ışık hassasiyeti ve alerjik yan etkiler açısından çocuklar yakından izlenmelidir. Genellikle daha düşük yan etki görülen % 0.01’lik formlarında damlalar mutlaka göz doktoru tarafından reçete edilerek kullanılmalıdır.
Ortokeratoloji uygulamaları: Özel olarak üretilmiş sert lenslerin gece boyunca takılmasına verilen isimdir. Burada amaç gece kullanım esnasında merkezi korneayı düzleştirmek ve gündüz miyopisini ortadan kaldırmaktır. Bu tedavinin hızlı ilerleyen miyopiyi yavaşlattığı ve gün içinde gözlük kullanımı ihtiyacını düzenli kullanım ile ortadan kaldırabildiği kanıtlanmıştır. Bu lenslerin muhakkak deneyimli göz uzmanları tarafından verilmesi gerekmektedir.
Miyopi gelişimini önleyici özel gözlüklerin kullanımı: Farklı dizaynlarda özel üretilmiş miyopi önleyici gözlükler çeşitli cam üreticileri tarafından kullanıma sunulmuş ve etkinlikleri ile ilgili pek çok çalışma yapılmıştır.
Kontakt lens: Yine farklı dizaynlarda özel üretilmiş kontakt lenslerin günlük olarak düzenli kullanımı ile miyopi progresyonunun engellenme tedavisi günümüzde özellikle Amerika ve Avrupa’da sıklıkla kullanılmaktadır.
Işık tedavileri ve ofis uygulamaları: Ev veya muayenehane ortamında uygulanarak gözün ön arka uzunluğunun artmasına engel olup miyopi ilerlemesini yavaşlattığı/engellediği ortaya konmuş çeşitli cihazlar mevcuttur. Bu cihazların da mutlaka göz doktoru önerisi ve takibi ile kullanılması gerekmektedir.
Siz de çocuğunuzda hızlı ilerleyen miyopiye karşı önlemler almayı arzu ediyorsanız, konu ile ilgili deneyimli olan bir göz doktorundan mutlaka görüş almalı ve çocuğunuzun düzenli göz kontrollerini ihmal etmemelisiniz.
Hepinize sağlıklı günler.