Bebeklerde Katarakt

Bebeklerde Katarakt

BEBEKLİK ÇAĞI KATARAKTLARI

Göz sağlığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar, bebeklik döneminden başlayarak görme kaybının temelini atabilmektedir. Bunlardan biri de gözdeki doğal merceğin saydamlığını kaybederek görmeyi bozan katarakt hastalığıdır. Katarakt her ne kadar görülme sıklığı yaşlanma ile artan bir hastalık olsa da bir yaşlı hastalığı değildir. Bebekler de dâhil olmak üzere her yaşta görülebilir. Yeni doğan her 10 bin çocuktan 6’sında katarakt görülebildiği bilinmektedir.

 

ERKEN DÖNEMDE TEDAVİ PLANLANMALI

Çocuklarda katarakt önlenebilir körlük sebeplerinden biridir. Doğumda ortaya çıkan katarakt, bebeğin görmesini engelleyecek nitelikte ise tek çaresi uygun zamanlama ile ameliyat edilmesidir. Bu sebeple bebeklerde erken dönemde detaylı bir göz muayenesi çok önemlidir. Bebekler doğumdan hemen sonra ve ardından bir yaşında iken göz doktoru tarafından muayene edilmeli ve bebeklik çağında görülebilecek göz hastalıklarının, kayma veya kırma kusurlarının olup olmadığı değerlendirilmelidir .

Özellikle tek taraflı doğumsal katarakt durumunda beyin az gören kataraktlı gözden gelen verileri ihmal edeceğinden hızla derin bir göz tembelliği gelişebilir. Bu durumda geri dönüşü olmayan göz tembelliği ve görme kaybını önlemek için, en yakın zamanda ameliyat tavsiye etmekteyiz. Geç yapılan müdahaleden beklenen sonuç alınamaz.

KATARAKT RİSKİNE DİKKAT

Doğuştan olan kataraktın en önemli sebeplerinden biri annenin gebelik sırasında geçirdiği enfeksiyonlardır. Özellikle kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, sitomegalovirüs, herpessimpleks, herpeszoster, çocuk felci, grip, Epstein-Barr virüsü, frengi ve toksoplazma  enfeksiyonları yenidoğan bebekte katarakt görülme riskini arttırır. Bunların dışında doğum travması, genetik sebepler veya gebelikte kullanılan bazı ilaçlar ile bebeğin metabolik hastalıkları da katarakta sebep olabilir. Vakaların üçte birinde ise herhangi bir sistemik veya göz hastalığı ile ilişki saptanamamıştır. Katarakta, zihinsel gerilik, sağırlık, böbrek hastalığı, kalp hastalığı ve diğer sistemik hastalıklar da eşlik edebilir. Bir göz bebeğinin diğerinden farklı renkte (daha çok beyaz) olması veya göz kayması, şaşılık bebekte kataraktın belirtisi olabilir. Ancak durumun erken dönemde tespit edilmesi için yeni doğan ve ilk yaşta yapılacak göz muayenesi önemlidir.

 

 

Whatsapp